kawan-kawan yang hebat

Wednesday, February 22, 2012

::: Zaman kanak kanak :::



Kalau la diberi peluang untuk membuat satu permintaan,satu je yang aku ingin..mahu kembali kepada zaman kanak-kanak.

Tapi,mana mungkin itu akan berlaku...kalau semua orang mahu kembali ke zaman kanak-kanak,sudah pasti tiada lagi orang dewasa di dunia ini.

Kalau umur 3 or 4 tahun,terberak dalam seluar pun orang akan cakap "Biasala budak2,tak pandai lagi..." tapi bila dah dewasa dan berusia cuba kita berak merata pasti akan dapat cacian,hinaan dan makian sampai mati. Tak percaya? try la kalau berani...

kenangan di zaman muda :

1. Aiskrim pop


dulu aiskrim ni seposen jer,beli 1 pastu patahkan dua...satu lagi bagi kawan. Lagi satu tabiat aku, akan pilih yang kaler pink sahaja,kaler lain tak nak...padahal aiskrim ni same je rasanya walaupun kaler yang berbeza.

2. Biskut gula

tak tahu la nama  saintifik biskut ni apa,,tapi setiap kali pergi ke kedai , biskut ni akan jadi pilihan...makan icing yang kaler2 kat atas tu sahaja dan biskut kat bawah tu bagi kucing makan. kalau kucing dah kenyang taknak makan,pijak2 sampai hancur pastu tabur atas tanah sebab takut mak nampak..kalau dia tahu, memang sure kene berleter sampai malam.

3. gula nano nano

Makan sebanyak yang mungkin pastu compare ngan kawan2 ,lidah sape paling oren....sape yang paling gelap kaler lidah dan  dia la pemenang....terus makan dan makan sampai lupa diri...balik rumah kena ketuk kepala sebab abiskan duit belanja yang mak kasi ,tak sedar duit belanja abis beli gula2 nano ni.


4. Cerita dongeng
setiap kali time nak balik sekolah selalu ada abang2 salesman yang hansem2 jual buku kat kantin sekolah,beratur nak beli buku2 macam ni sebab memang pantang nampak orang jual apa2 aja lagipun harga buku camni rm 2 jer...balik rumah lepas baca,campak merata2...last2 mak masukkan semuanya dalam tong sampah.

5.Pencil box 

pencil box adalah lambang kemewahan budak-budak sekolah rendah...semakin mahal pencil box tu semakin hebat la..suka beli pencil box macam di atas ni,siap percuma pensil ,pemadam n ada pulak sharpener n pembaris di tengah2 tu.Paling best bila borink main bukak tutup bukak tutup pencil box..bunyi magnet berlaga dengan besi... 

5. Lori milo

sangat suka bila nampak lori milo datang sekolah. sanggup beratur banyak kali semata2 nak dapatkan secawan milo.Walaupun kat rumah tetiap pagi mak buatkan milo,tetap nak milo ni sebab rasanya yang takkan sama kat tempat lain..hehehe

:::::: kenangan tetap akan menjadi kenangan :::

tapi sekarang,aku lebih mengerti erti hidup dengan kehadiran kawan2 seperti mereka ..





dan 


berkawan dengan mereka2 ini membuatkan aku sentiasa bersemangat untuk meneruskan status sebagai pelajar walaupun jauh dari family..

thanks guys!


7 12 lepak di sini:

cinta siswi said...

betul2.. rindu zaman kanak2.. how i wish i can return to that time.. :)

.........cP~ said...

Hidup perlu diteruskan. Dah besar ni pun masih boleh makan makanan zaman kanak-kanak tu. :) Pengalaman tu indah sebagai pengalaman.

..cik hana.. said...

siswi : kalau la ada doremon mesti kita boleh kembali kepada masa lampau kan..hikhik

cp : betul tu...dah besar mmg still leh makan semua tu tapi feel dia x sama mcm dulu..xder org dah nak marah sbb makan banyak..hehehe

kaishin said...

indahnya jika bisa kembali ke masa lalu..takde serabut kepala hehe

lurun namzar said...

btul tue.
pengalaman mematangkan.
bdk zmn skrg dh xsama ngan zmn kita dulu. :(

♥AieN ChoiN♥ said...

kawan adelah segalenyer... :) tiade kawan, make????.. hehehe !

Si BuDaK KaChAk said...

zaman kanak2 menjadi pgalaman utk kita hadapi masa depan...