kawan-kawan yang hebat

Monday, January 30, 2012

::: Kesilapan yang selalu terjadi :::



Pernah dengar tak apabila seseorang  yang bertubuh terlampau kurus tapi apabila di ajak makan,mereka akan mengatakan "Sorry,i diet!"

Doremon yang sememangnya bulat sejak kecik tu pun tak pernah sebut diet...hari-hari makan dorayaki.Tapi tak pernah pulak aku dengar dia dimasukkan wad sebab masalah jantung,kencing manis,darah tinggi,kolestrol tinggi,. Nak tahu tak sebab apa??sebab lepas makan,dia pi exercise kejar nobita bukan tido berdengkor kuat-kuat dalam bilik macam sesetengah orang yang tengah berdiet buat.


Mari kita lihat kesilapan yang sering dilakukan oleh orang yang berdiet......

Kes 1 :



tapi bila balik rumah....




pastu mula la penyakit gastrik,pedih ulu hati,buah pinggan kecik sebelah la,sembelit la...macam2...diet yang salah boleh membuatkan kita sentiasa kelihatan letih,mengantuk dan kemurungan taw!






kes 2 :


pilih port baik untuk jogging....lari punya lari...berjogging pulak non stop dari subuh sampai isyak dan  dari isyak sampai subuh dan seterusnya sampai la tegang urat kentut asyik berlari jer....


Tukar style pulak,pakai walkman ...lari sambil dengar lagu and  ikat tuala kat kepala.....


control makan....tak nak makan nasi,tak nak makan kek,tak nak makan aiskrim,tak nak makan gula,tak nak makan itu, tak nak makan ini...tak nak bla bla bla bla bla.....makan telur dan apple je sebiji sehari selama 2 bulan...

bertahan...bertahan,,,
:
:
:
:
:
:

hari pertama..

done!

hari kedua ...

done!

hari ketiga:
..

done..tapi,curi2 makan karipap ..

hari ketujuh..

done...but curi2 jilat aiskrim anak jiran sebelah sikit..

hari kesepuluh...




lantak la gemuk pun! lapor tahap gajah la aku ....malas diet!
...
:
:

Hah,amik kau....mesti pernah berlaku macam ni kan...

nak diet tak salah tapi janganla sampai tak boleh makan itu tak boleh makan ini..badan kita perlukan  karbohidrat,protein,vitamin,bla bla bla..Pastikan makan mengikut waktu..ni kalau dah breakfast pukul 11 am,lunch 5 pm,dinner kul 12 am....tu memang menempah penyakit la tu..

Bila badan berpeluh,kita akan lebih segar,seronok dan boleh berblogwalking dengan laju sekali..kehkeh







Ok la,nak pi mengeluarkan peluh kejap..bubai!









13 12 lepak di sini:

EQieN said...

hehehee..lorhat ganu ... :)

EQieN said...

lorhat ganu :)

..cik hana.. said...

hehehe...hana kan anak jati ganu :P

apix said...

he3 .. best entri nih ..

cinta siswi said...

huu.. siswi temok..
selalu diet tp xdela smpi xmkn lgsung..nk mati ka??hahaha..

Zaki Muhammad said...

nasihat yang bersahaja tetapi berkesan dan sampai mesejnya.
Hahaha terasa saya, diet-diet tapi tak jadi jugak nak kurus :)

Singgah sini

Si BuDaK KaChAk said...

hahaha....mmg biase dgr pun...heheh

LegendOfPersia said...

ambo dok suke berdiet..sebab ambo doh kurus kering, ringan lepung..heheehe
ore pata timur deh..

Jay Joseph ^^ said...

jalan sini sambil follow....hit me back ye...^^

wanmirara said...

terbaek la ! ahahah,

sitihanisahali said...

ade kawan yg mcm tu.padahal badan dah elok2 je.still nak diet.x paham.

sara E a.k.a ct said...

hehehe..cik hana tepat skali..diet y elok adalah penjagaan mknan y baik..ct pun x brapa nk diet sbnr nye..sepupu ct dulu org nye comel..skunk da kurus..satu je cara dy..puase..dan jgn mkn mknan berlebihan sgt..byk la mnum ayaq masak naa:D

ct follow pas bace entry!

Detective Fiqa said...

hahaha. normal la tu hihihi